Wanneer je op een verpakking van een cosmeticaproduct kijkt, lees je vaak claims als ‘dermatologisch getest’, ‘natuurlijk’ en ‘dierproefvrij’. Als deze erop staan, dan zal het wel goed zijn, toch? Ik deed onderzoek naar zin en onzin van cosmetische claims.
Misverstanden over cosmetica claims
Uit het onderzoek gehouden onder 1021 Nederlanders, blijkt dat er veel misverstanden bestaan over deze claims. Want wat houden ze nou eigenlijk precies in? Het onderzoek toonde aan dat 36% van de ondervraagden gelooft dat een product veilig is wanneer er ‘natuurlijk’ op staat. Daarnaast gelooft 61% van de ondervraagden dat dierproeven in Nederland worden uitgevoerd, en 56% vindt dit een probleem. Wat betreft de term ‘dermatologisch getest’ is 45% ervan overtuigd dat een product goed is voor de huid als deze claim op een product vermeld staat. Ook is 40% van de ondervraagden ervan overtuigd dat je niet allergisch voor een product kan worden als je het al langere tijd gebruikt.
Allergieën, parfum is dé boosdoener
Allergieën en cosmetica; altijd een lastig verhaal. Gelukkig gaat het vaker goed dan verkeerd, maar het is altijd mogelijk om een allergie op te bouwen voor een product, óók als je een product al die keren ervoor wél kon verdragen. Wanneer je producten met allergene stoffen regelmatig op je huid smeert, kan je huid hier ineens op reageren. Parfum is in dit geval vaak de grootste boosdoener of het nou ‘natuurlijk’ is of niet. Contactallergieën bouw je op en wanneer je eenmaal een allergie hebt opgebouwd, kom je hier helaas niet meer vanaf.
‘Natuurlijk’ en ‘dermatologisch getest’ is niet beter of veiliger
Mensen hebben met de term ‘natuurlijk’ vaak de associatie ‘gezond’. Een stof die natuurlijk is, die kan toch nooit slecht reageren op het lichaam? Dit is helaas niet waar. Of de stof door een mens gemaakt is (synthetische stof) of uit de natuur is onttrokken, zegt niets over de veiligheid ervan. Natuurlijke stoffen zijn dus niet persé beter dan synthetische stoffen, wat echter wel vaak gedacht wordt. Ook de natuur bevat producten die niet goed kunnen zijn voor een mens en daarnaast kunnen natuurlijke oliën of stoffen net zo goed een allergische reactie van de huid veroorzaken als synthetische stoffen. Alle stoffen, zowel synthetisch als natuurlijk, zullen dan ook altijd getest moeten worden op veiligheid. Het is voornamelijk de gebruikte dosering die een stof veilig of schadelijk maakt.
Daarnaast doet de claim ‘dermatologisch getest’ ook regelmatig wat stof opwaaien. Wanneer dit op een product staat, betekent het dat de fabrikant het product heeft laten testen onder supervisie van dermatologen op een groep mensen die zich hier vrijwillig voor hebben aangeboden. Consumenten mogen van deze uitspraak verwachten dat het product getest is en getolereerd wordt op de huid. Kort gezegd: het product is bruikbaar voor op de huid.
Een grote kanttekening die bij dit verhaal gemaakt moet worden, is dat er geen informatie beschikbaar is over de soort vrijwilligers die gebruikt zijn, wat voor soort huid zij hadden, de omvang van de gebruikte groep vrijwilligers, de kwaliteit van het onderzoek en ga zo maar door. Dit maakt dat we deze claim zeker ook met een korreltje zout moeten nemen…
Dierproeven in Nederland?
Tegenwoordig vindt men het steeds belangrijker dat cosmeticaproducten niet meer op dieren getest worden. De gedachte dat dit in Nederland nog zou worden gedaan, klopt alleen niet. Het uitvoeren van dierproeven is in Nederland al sinds 1997 verboden en is in de gehele EU sinds 2004 verboden. In de huidige wereld zijn er meerdere mogelijkheden om cosmetica te testen en cosmetica wordt ook vaker op menselijke vrijwilligers getest. In sommige landen, zoals China, worden veiligheidsproeven nog wel op dieren gedaan omdat dit is vastgelegd in de wet, wat dan ook betekent dat Europese producten die in China verkocht worden, daar regelmatig alsnog op dieren getest worden. De Europese cosmetische industrie ziet dit natuurlijk liever anders en blijft het gesprek aangaan met dit soort landen om deze wetten te veranderen.
Het is als consument van groot belang om op de hoogte te zijn van de betekenissen van cosmetische claims zodat je weet waar je aan toe bent. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel weer iets wijzer!
Literatuur:
- Nederlandse Cosmetica Vereniging (n.d.). Dierproeven en cosmetica. Gevonden op 13 december 2018, op https://www.ncv-cosmetica.nl/infocentrum/faq/dierproeven-en-cosmetica/
- Nederlandse Cosmetica Vereniging (n.d.). Natuurlijke cosmetica. Gevonden op 13 december 2018, op https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/natuurlijke-cosmetica/European Comission (2017). Technical document on cosmetic claims. 3, p. 10-15