Tekenbeet

Tekenbeet
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Controleer jezelf en je kinderen na een bos-, heide- of duinwandeling altijd even op teken: die spinachtige diertjes die zich kunnen vastbijten in je huid. Jaarlijks worden in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek! Meestal zie je een rood vlekje of een bultje na een tekenbeet. Houd de huid goed in de gaten. Hieronder vertel ik je alles over tekenbeten.

Drs Leenarts over de tekenbeet

In het kort

  • Een teek is een spinachtig diertje. Het leeft in bossen, struiken, gras, duinen, heide en parken.
  • Deze kleine zwart-bruine parasiet kan niet springen of vliegen.
  • Teken kruipen of klimmen op mensen en dieren, hun gastheren.
  • Het is belangrijk om een teek meteen te verwijderen nadat je hem hebt ontdekt.

Verloop en klachten

Een teek zuigt zich vast in je huid. Al vrij snel ontstaat er een klein rood vlekje of een bultje na een tekenbeet, net zoals bij een muggenbult of een andere insectenbeet. Dit is op zich niets om je zorgen over te maken, dit is niet de vlek die bij de Lyme/Borrelia infectie hoort. Ga natuurlijk bij twijfel altijd even langs je huisarts.

Tekenbeet met rode vlek

De vlek die wรฉl een symptoom is van een Lyme infectie, ontstaat na รฉรฉn tot drie weken na de steek. Deze tekenbeet vertoont een rode vlek: kringvormig en groter dan vijf cm doorsnede. De rode vlek verdwijnt ook spontaan, dus houd de huid goed in de gaten tot ongeveer drie maanden na de tekenbeet.

Als je op tekenradar.nl een tekenbeet meldt, kan je meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als je aangeeft een recente tekenbeet te hebben, kan je uitgenodigd worden om de teek op te sturen.

Ga voor meer informatie over teken of de Ziekte van Lyme naar rivm.nl.

Tekenbeet herkennen

Een tekenbeet herkennen is niet altijd even makkelijk. Als je te snel kijkt, lijkt het net alsof de tekenbeet een korstje of een moedervlekje is. Maar kijk je wat beter, dan zie je op de tekenbeet een zwart puntje of zwarte pootjes. Na enkele dagen is een tekenbeet herkennen heel makkelijk: de teek is dan een bruin of grijs bolletje. Hij is zo groot als een erwt. Dit komt doordat de teek bloed opzuigt en hierdoor opzwelt.

Behandeling tekenbeet

Wat te doen bij een tekenbeet? Eรฉn ding is voor de behandeling heel belangrijk: de teek verwijderen. Vergeet tips als tegen de klok in draaien, of juist met de klok mee. Pak met een pincet de teek voorzichtig beet en trek hem langzaam uit de huid. Probeer de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken. Probeer niet in de pincet te knijpen, maar houd gewoon lang genoeg vol tot de teek loskomt.

De teek verwijderd en nu?

De teek weghalen is gelukt. Maar ja, wat nu? Je kunt de huid nog even schoonmaken met ontsmettingsalcohol. Als je dat niet in huis hebt, kun je de huid ook naspoelen met water.

Tips bij een tekenbeet

  • Draag gesloten en huidbedekkende kleding van lichte kleur. Dan is het makkelijk de teken te zien en kunnen ze niet snel overal tussen gaan kruipen.
  • Laat kinderen een pet of een hoed dragen.
  • Check je kind dagelijks op teken!
  • Schrijf de datum op wanneer de tekenbeet plaatsvond.
eken kunnen overal zitten, maar hebben zeker wel een paar favoriete plekjes: liezen, knieholtes, oksels, billetjes, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over tekenbeten

Laat een teek vanzelf los?

Na enkele dagen laat een teek vanzelf los. Maar omdat de kans op besmetting met Lyme groter wordt naarmate de tijd de teek in de huid zit, is het belangrijk om een teek meteen weg te halen.

Een teek weghalen: heb ik een speciale tekentang nodig?

Nee hoor, een teek weghalen kan prima met een gewone pincet! Met een pincet kan je de teek goed beetpakken en langzaam uit de huid trekken. De teek verwijderen met zeep is trouwens geen goed idee. Het is namelijk belangrijk dat de teek helemaal verdwijnt en met zeep lukt dit niet.

Jeukt een tekenbeet?

Een tekenbeet kan wel even jeuken. Niet zo vreemd, want de teek heeft zich vastgebeten in jouw huid. Nadat je de teek hebt verwijderd, kan het zijn dat de tekenbeet blijft jeuken.

Een bultje na het verwijderen van een teek, wat nu?

Een bultje na een tekenbeet is heel normaal. Eigenlijk is dit hetzelfde als een muggenbult. Het bultje verdwijnt na een paar dagen. Maar houd de plek wel in de gaten, tot ongeveer drie maanden lang. Een kringvormige rode vlek is een van de symptomen van Lyme. Zie je deze, dan moet je naar de huisarts.

Ik heb de teek niet goed verwijderd, wat nu?

Nadat je de teek hebt proberen te verwijderen, kan het dat de kop van de teek is blijven zitten, of enkele pootjes. In dit geval is de teek niet goed verwijderd en dat is vervelend. Probeer de achtergebleven deeltjes alsnog te verwijderen, alsof je een splinter uit de huid haalt. Wanneer er deeltjes achterblijven, kan de huid ontsteken. Ga eventueel langs je huisarts. Hij of zij kan proberen op een zorgvuldige manier de tekenkop te verwijderen.

Is mijn tekenbeet ontstoken?

Heb je de teek goed verwijderd, maar voelt de plek van jouw tekenbeet pijnlijk? Dan kan het bultje na de tekenbeet ontstoken zijn. De plek behandel je zoals je een wondje zou behandelen. Eventueel kan je de tekenbeet ontsmetten met alcohol of jodium. Vertrouw je het niet helemaal? Een bezoekje aan de huisarts kan dan zeker geen kwaad.

Meer advies van Drs Leenarts

  • Insectenbeten

    Insectenbeten

    Soms lijkt het net alsof insecten het speciaal op kinderen hebben voorzien. Gelukkig heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende bulten. En ik kan je uitleggen wat te doen bij een allergische reactie.
  • kwallenbeet

    Kwallenbeet

    Heerlijk, zo’n dagje strand. Totdat je wordt gebeten door een kwal. Gelukkig veroorzaken de meeste kwallen geen grote problemen. Hoe behandel je een kwallenbeet? En wat helpt tegen de jeuk?
  • Oak processionary caterpillar

    Eikenprocessierups (huiduitslag)

    De eikenprocessierups is een harige rups die ‘s zomers in de eikenboom leeft. De rups heeft brandharen die, eenmaal op de huid, voor vervelende huiduitslag zorgen. Wat kan je doen tegen de jeuk?