Rosacea is een chronische huidziekte met als typisch kenmerk: felrode wangen en neus. Het betekent letterlijk: โrood als een roosโ. Rosacea gaat vaak gepaard met ontstekingen van het haar-talgkliercomplex en komt erg veel voor, iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Behandeling kan lastig zijn, maar ik heb een paar goede tips voor je.
Drs Leenarts over rosacea
Wat is rosacea?
- Rosacea betekent โrood als een roosโ en is een chronische huidaandoening.
- Deze huidaandoening komt vooral bij lichte huidtypes voor, en dan in het bijzonder bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.
- Soms wordt de roodheid plots veel erger, dit heet flushing.
- Voeding, alcohol en het weer kunnen van invloed zijn op de roodheid.
- De Demodex mijt en erfelijkheid spelen een belangrijk rol bij rosacea.
Oorzaken en klachten
Waarom iemand rosacea krijgt? Dat weten we eigenlijk niet zo goed. Waarschijnlijk is er sprake van een genetische component. Maar ook voeding, alcohol, weersomstandigheden en geneesmiddelen kunnen een rol spelen.
Wat ook een grote rol kan spelen bij rosacea, is de Demodex mijt. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Deze mijt is een natuurlijke bewoner van de huid, niks bijzonders dus. Maar bij mensen met rosacea reageert het afweersysteem in de huid te erg op deze mijt in de haar-talgfollikel. De Demodex mijt wordt als het ware aangevallen, en zo ontstaat er een ontstekingsreactie in en rond de talgklier.
Klachten rosacea
Bij rosacea is de huid vaak erg gevoelig. Ook kan de huid een brandend gevoel hebben. Soms zie je duidelijk gesprongen bloedvaatjes, dit noem je couperose. Het is een vorm van rosacea. Bij rosacea zitten er soms rode bultjes en pukkels op de huid. Dit zijn ontstekingen rond de talgklier. Deze bultjes en pukkels lijken op acne. Niet vreemd, want rosacea is familie van acne. Toch is er een groot verschil: bij acne zijn mee-eters te zien, bij rosacea niet.
Hoe herken ik rosacea?
Rosacea herken je aan de volgende vier kenmerken:
- Roodheid
- Uitgezette bloedvaatjes (couperose)
- Bultjes (papels)
- Puistjes (pustels)
Behandeling rosacea
Rosacea is een chronische huidziekte. Helaas is er geen blijvende oplossing tegen deze vervelende huidaandoening. Rosacea voor altijd genezen kan niet, maar je kan er wel wat aan doen. Als je aanleg hebt voor rosacea, dan zal deze โ hoe vervelend ook โ af en toe de kop op steken. Gelukkig zijn er voor deze periodes wel verschillende behandelingen.
Medicinale crรจmes
Bij milde rosacea zijn er een aantal medicinale crรจmes die ontstekingsremmend werken. Bijvoorbeeld metronidazolcrรจme of pimecrolimuscrรจme. Ook is er een crรจme die de rosacea mijt aanpakt, namelijk Ivermectine crรจme.
Voor de roodheid kan behandeling met een vaatlaser verbetering geven. Ook zijn er camouflerende cosmetica crรจmes te koop, deze zijn vaak groen. Omdat groen een complementaire kleur is van rood, zorgt dit voor een neutraliserend effect. Soms wordt de behandeling met medicinale crรจmes gecombineerd met ontstekingsremmers in de vorm van antibiotica. Deze moeten meestal langdurig geslikt worden.
Omdat de beste behandeling uiteraard afhangt van de ernst van jouw klachten, is het altijd goed om je huisarts of dermatoloog te bezoeken. Je krijgt zo een advies op maat.
Tips bij rosacea
- Wees een beetje lief voor je huid. Gebruik milde producten, zonder parfum of andere ingrediรซnten die de huid irriteren.
- Druk geen puistjes uit! Wanneer je talg uit een puist naar buiten drukt, druk je eigenlijk ook altijd talg dieper de huid in. En hierdoor ontstaan diepere ontstekingen.
- Maak je huid voorzichtig schoon. Niet boenen. Bijvoorbeeld met een milde, zeepvrije gezichtsreiniger.
- Denk aan zonnebrandcrรจme en smeer dagelijks een dagcrรจme met SPF! Rosacea en zon, het is geen goede combinatie. Bij veel mensen verergert rosacea door zonblootstelling.
Veelgestelde vragen over rosacea
Rode vlekken in het gezicht, roodheid in het gelaat, een rode neus. Als je er met regelmaat last van hebt, denk je al snel: heb ik rosacea? Dat huid rood kleurt na inspanning, is normaal. Maar als je vaak last hebt van roodheid in je gezicht, zelfs wanneer je geen inspanning doet, dan kan het zijn dat je rosacea hebt. Ga voor jezelf de rosacea symptomen na: een gevoelige of branderige huid, zichtbare gesprongen bloedvaatjes, bultjes of pukkels.
Vaak hebben mensen met rosacea extra last in de winter. En dan met name vanwege de verschillende temperatuurswisselingen. Bijvoorbeeld als je van de koude buitenlucht een warme ruimte binnenkomt. Maar er zijn ook mensen die vooral in de zomer, door de zon, meer last krijgen van rosacea.
Wanneer iemand vaatverwijdende medicatie gebruikt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, kunnen de bloedvaatjes in de huid iets verwijden. Dit kan ervoor zorgen dat de roodheid toeneemt. Ook kunnen corticosteroรฏden (prednison of in hormoonzalven) rosacea uitlokken of verergeren.
Nee, de oorzaak van rosacea ligt niet in voeding. En dus is er ook geen speciaal rosacea dieet waardoor de klachten zullen verdwijnen. Jammer is dat, want dat zou echt een mooie oplossing zijnโฆ Wel is het zo dat bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen de roodheid โ tijdelijk โ kan verergeren. Met name alcohol en scherp gekruid eten hebben deze eigenschap.
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken. Heb je rosacea en oogklachten? Dan is het belangrijk om je huisarts of oogarts te bezoeken voor een oogcontrole.
Dokters spreken rosacea uit als rosรกรกsea. In deze video hoor je het mij zeggen!