De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid โ ons grootste orgaan โ goed te verzorgen. Hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.
Drs Leenarts over huidverzorging
In het kort
- De huid is het omhulsel van ons lichaam. Op allerlei manieren beschermt de huid ons, tegen stoten en bacteriรซn bijvoorbeeld. Niet verkeerd dus om je huid goed te verzorgen!
- Door de huid regelmatig in te smeren met een verzorgende crรจme, kun je de huidbarriรจre herstellen. Ook kunnen neutrale huidverzorgingsproducten zonder irriterende stoffen nuttig zijn bij de verzorging van huidproblemen.
- Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon. UV-straling kan huidkanker veroorzaken en draagt in grote mate bij aan huidveroudering. Smeer daarom elke dag een dagcrรจme met SPF en smeer op zonnige dagen een zonnebrandcrรจme.
- Voor een goede huidverzorging gebruik je het liefst neutrale huidproducten. Dus zonder parfum of bekende allergenen. Deze irriterende stoffen kunnen huidallergie veroorzaken.
De huidlagen
De huid is ons grootste orgaan en meteen ook het enige dat de hele dag direct wordt blootgesteld aan allerlei invloeden van buitenaf. De huid heeft een belangrijke beschermende functie voor onze gezondheid. Zo beschermt het je lichaam tegen stoten en uitrekken, UV-straling en verlies van vocht. Maar ook beschermt je huid je tegen bacteriรซn en sommige virussen.
Naast dat de huid ons beschermt, zorgt de huid ervoor dat we een van de belangrijkste zintuigen kunnen gebruiken: de tast.
Huidlagen
Onze huid bestaat uit meerdere huidlagen, met allemaal een eigen functie.
Epidermis
De buitenste laag heet de epidermis, ook wel de opperhuid genoemd. Deze laag is superdun, maar heeft een erg belangrijke functie: het is onze huidbarriรจre.
Wist je dat de epidermis zich elke maand vernieuwt? De epidermis bestaat uit hoorncellen en een โbasale laagโ. In de basale laag worden steeds nieuwe hoorncellen gevormd die deze naar boven schuiven en dan overgaan in een dode, verhoornde laag (de hoornlaag of stratum corneum).
Lederhuid
De laag onder de epidermis noemen we de lederhuid (dermis). Hier bevinden zich onder andere de zweetklieren, talgklieren en bloedvaten, maar ook elastine en collageenvezels.
De lederhuid wordt dunner in de loop van het leven en veranderingen aan de lederhuid zorgen voor huidveroudering (rimpels, slapper worden van de huid). Helaas ligt deze laag te diep om met huidverzorging te bereiken.
De huidbarriรจre
De bovenste laag van de epidermis is de hoornlaag. Het bestaat uit dode hoorncellen โ en lijkt dus niet erg belangrijk. Maar niks is minder waar! Deze hoornlaag is misschien wel een van de belangrijkste stukjes van onze huid, want dit is de zogenaamde huidbarriรจre โ en zorgt voor de echte bescherming: tegen alles van buitenaf, maar ook dat de huid niet te veel water verliest bijvoorbeeld.
De hoornlaag kunnen we vergelijken met de muur van een huis: de hoorncellen zijn de bakstenen en het cement wordt gevormd door huidlipiden.
Een gezonde huidbarriรจre
Als de huidbarriรจre gezond is, is de huid zacht en soepel en sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Maar is de huidbarriรจre verstoord, dan is de huid ruw, rood, schilferig, geรฏrriteerd en kan het jeuken. Ook is het nog eens zo dat je huid dan als het ware โopenโ staat; de huid verliest meer vocht en droogt uit. Je hebt dan een grotere kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen.
Door allerlei externe factoren kan de huidbarriรจre verstoord worden. Bijvoorbeeld door zon, temperatuurverschillen en het gebruik van verkeerde bad- en doucheproducten of huidproducten met irriterende ingrediรซnten. Het is daarom niet verkeerd om aandacht aan je huid te besteden en de huid goed te verzorgen.
De huidbarriรจre herstellen
Door een goede huidverzorging kan je de huidbarriรจre herstellen. Door een droge huid bijvoorbeeld goed te verzorgen, kan deze een stuk opknappen. Maar soms is het lastig om de huidbarriรจre weer gezond te maken. Zo is de huidbarriรจre bij eczeem altijd verstoord. Daarom vraagt zoโn huidprobleem om een specifieke behandeling.
En hiernaast zijn er natuurlijk nog meer huidproblemen, die allemaal vragen om een eigen behandeling. Denk aan huidaandoeningen als psoriasis, handeczeem of keratosis pilaris. Maar bij bijna elk van deze huidproblemen geldt dat neutrale verzorgingsproducten de huidbarriรจre ondersteunen.
Huidveroudering
De huid verandert ons hele leven met ons mee. Als baby hebben we nog een hele kwetsbare huid. De huid is dan nog iets dunner en kan snel uitdrogen. Dit komt doordat de huidcellen minder dicht op elkaar zitten en de huid dus meer โopenโ staat. En naarmate we ouder worden, gaan we losser in ons velletje zitten. We krijgen rimpels en plekjes of vlekjes die er eerst nooit zaten.
Dit proces van huidveroudering is natuurlijk. Maar soms gaat het sneller door externe factoren. Zon en roken zijn de twee grootste boosdoeners voor een snelle huidveroudering. En naast dat UV-stralen het proces van huidveroudering versnellen, kunnen ze ook nog eens huidkanker veroorzaken. Het is daarom belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon.
Huidallergie
Wist je dat in Europa een op de vier personen een huidallergie ontwikkelt? Deze toename wordt onder andere veroorzaakt door het gebruik van parfum of conserveringsmiddelen. Ben je eenmaal allergisch voor een bepaalde stof, dan kom je er nooit meer van af. Het is dus belangrijk om huidverzorgingsproducten met parfum, geurstoffen, kleurstoffen en andere allergenen te vermijden.
Wat je juist wรฉl terug wil zien in huidverzorgingsproducten zijn ingrediรซnten die echt wat doen voor je huid. Zo zorgen ingrediรซnten als niacinamide en glycerine voor herstel van de huidbarriรจre. Huideigen lipiden, ureum en sheabutter zorgen voor een optimale hydratatie.
Huid hydrateren
Helaas is het niet zo dat als je maar genoeg water drinkt, je huid vanzelf minder droog wordt. Je kunt dus niet je huid hydrateren van binnenuit. Ook vocht inbrengen door crรจmes kan niet letterlijk. Wat wรฉl kan is dat bepaalde ingrediรซnten zoals ureum en lipiden zorgen dat de huid beter in staat is vocht vast te houden.
Huidproducten
Als je cosmetica in Nederland koopt, dan kun je ervan uitgaan dat die niet slecht voor je gezondheid zijn. Er kunnen wel nadelen aan zitten. Zo zie je op veel producten staan dat ze โnatuurlijkโ zijn, of โdermatologisch getestโ. Dit zijn marketingclaims. Ze zeggen absoluut niet dat een product beter is. Zo zijn natuurlijke stoffen in โnatuurlijke huidverzorgingโ niet per se beter dan synthetische stoffen, wat soms wel wordt gedacht. En ook โdermatologisch getestโ zegt niets over de werkzaamheid of de kwaliteit van een product.
Anti-aging?
Oogcrรจmes, maskers, antirimpelcrรจmes โ het zijn producten die veel beloven maar vaak niets uithalen. Zo is een oogcrรจme vaak niet meer dan een ingedikte dagcrรจme, duurder en in een klein tubetje.
Wil je rimpels รฉcht tegengaan? Dan is het goed om te weten dat de beste antirimpelcrรจme een dagcrรจme met SPF is. Door je huid dagelijks te beschermen tegen de zon, voorkom je ook andere tekenen van huidveroudering zoals pigmentvlekken. Ook voorkom je dat eventuele bestaande pigmentvlekken donkerder worden.
Vegan cosmetica
Vegan cosmetica is echt een opkomende trend. Het houdt in dat er geen ingrediรซnten van dierlijke oorsprong zijn gebruikt in producten. Editie NL vroeg eens naar mijn professionele mening als dermatoloog hierover. Dat een product vegan is, betekent niet dat het meer werkzaam of beter is. Maar voor mensen die minder dierlijke producten willen gebruiken, is het fijn om te weten of een product vegan is of niet.
Wat is goede huidverzorging?
Goed voor je huid zorgen is belangrijk! Maar hoe doe je dat precies? En met welke huidproducten? Dat is voor iedereen anders. Het hangt vooral af van het huidtype dat je hebt.
Als dermatoloog vind ik drie stappen heel belangrijk als het gaat om de huid verzorgen: schoonmaken, verzorging en zonbescherming.
- Stap 1: schoonmaken
Een goede huidverzorging gaat verder dan alleen het smeren van crรจmes: het begint namelijk met schoonmaken. Door de huid te reinigen verwijder je vuil, make-up, overtollig talg en micro-organismen.
Probeer bij het schoonmaken lief voor je huid te zijn: dus niet boenen en geen agressieve reinigingsproducten gebruiken. Zorg altijd voor een gezichtsreiniger die pH-neutraal is en geen harde/ agressieve reinigers bevat.
En probeer hiernaast niet vaak, lang en heet te douchen of badderen. Dit droogt de huid uit. Gebruik je ook nog eens zeep, dan spoel je je huidvetten zo door het afvoerputje. Belangrijk is het daarom om te kiezen voor zeepvrije bad- of doucheproducten, bijvoorbeeld op oliebasis.
- Stap 2: verzorging
Na reinigen is verzorging belangrijk, met name wanneer er sprake is van een droge huid in het gezicht. Met een goede huidverzorging kan je een verstoorde huidbarriรจre herstellen en houd je de gezonde huidbarriรจre in optimale conditie. Een goede verzorging van je huid is dus echt geen overbodige luxe!
Welke crรจme je gebruikt, dat hoeft niet ingewikkeld te zijn; het draait allemaal om het gebruiken van neutrale huidproducten โ ook als je huidproblemen hebt, zoals acne of rosacea.
- Stap 3: zonbescherming
Bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrรจme. Zonnebrandcrรจme is belangrijk om zonneschade en huidkanker te voorkomen. Ook ga je, door je huid te beschermen tegen UV-stralen, meteen huidveroudering tegen. Wist je dat zonblootstelling de grootste externe oorzaak is van huidveroudering? Hier kan je je dus gewoon tegen beschermen, door je dagelijks in te smeren met een dagcrรจme met SPF of zonnebrandcrรจme.
Huidtypes
Bij huidtypes moet ikzelf, en veel dermatologen met mij, vooral denken aan de Fitzpatrick-classificering. Hierbij kijken we naar de hoeveelheid pigmentatie van de huid. Meer hierover lees je op de adviespagina zonbescherming & zonverbranding. Maar een indeling die vaker wordt gebruikt, is een indeling die wat zegt over de hoeveelheid huidvetten die de huid produceert.
- Normale huid. Als je geluk hebt, heb je een normale huid die precies de goede hoeveelheid huidvetten produceert. Fijn!
- Droge huid. Een droge huid produceert te weinig huidvetten. Gevolg is dat de huid snel trekkerig aanvoelt.
- Vette huid. Een vette huid produceert juist te veel huidvetten. Hierdoor voelt deze huid vet aan en ontstaan er sneller puistjes.
- Gecombineerde huid. Velen hebben een combinatie van droog en vet, dus een gecombineerde huid. De huid is bijvoorbeeld droog op de wangen en te vet in bijvoorbeeld de T-zone (voorhoofd en neus).
Het soort huidtype dat je hebt, is voornamelijk genetisch bepaald. Maar het kan ook worden beรฏnvloed door andere zaken, zoals stress, hormonen, het weer, huidverzorging en leeftijd. In het algemeen kun je stellen dat elke huid droger wordt in de loop van het leven.
Welk huidtype heb ik?
Lees de punten hieronder om na te gaan of je een droge of vette huid hebt.
Droog
- mijn poriรซn zijn klein
- ik heb vaak last van een droog, trekkend gevoel
- crรจmes trekken supersnel in
- ik heb regelmatig last van schilfertjes en ruwe huid
- na douchen of gezicht wassen trekt mijn huid
Vet
- mijn poriรซn zijn groot, met name op mijn neus, kin en voorhoofd
- ik heb last van verstopte poriรซn
- wanneer ik mijn huid aanraak voel ik olieachtige / vette substantie
- ik heb regelmatig last van acne / puistjes
- crรจmeโs zorgen vaak voor een vettig laagje
- mijn huid gaat glimmen in de loop van de dag en vaak sta ik ook glimmend op fotoโs
Vind je het alsnog lastig om te bepalen welk huidtype je hebt? Dan kun je de volgende test doen: was je gezicht en houd een paar uur na het wassen een stukje vloeipapier tegen je neus of wang, net naast je neus. Als het papiertje blijft plakken of een vette plek laat zien, dan heb je waarschijnlijk een vette huid.
Tips voor goede huidverzorging
- Een โnatuurlijke huidverzorgingโ, of een โhypoallergene crรจmeโ? Claims als deze zeggen niets over de kwaliteit van een product, of het gevaar op een allergische reactie. Ook de prijs zegt niets over de werking: goede huidverzorgingsproducten hoeven niet duur te zijn. Beoordeel een product vooral op de ingrediรซntenlijst.
- Gebruik voor een goede gezichtsverzorging overdag een parfumvrije dagcrรจme met SPF. Eventueel kan je โs nachts een gezichtscrรจme zonder SPF gebruiken.
- Douche of badder niet te vaak, te lang en te heet. Gebruik een bad- of doucheproduct op oliebasis. Bijvoorbeeld mijn Bad & Douche olie of zeepvrije Douchecrรจme.
- Ben je op zoek naar producten die รฉcht wat doen voor je huid, kijk dan eens naar mijn productlijn. Van gezichts- en lichaamsverzorging tot echte โproblem solversโ. Deze huidproducten bevatten geen onnodige toevoegingen en zijn geschikt voor de meest gevoelige huid.
Veelgestelde vragen over huidverzorging
Voor mensen met een extreem droge huid is het belangrijk om de huid op regelmatige basis een handje te helpen door deze in te smeren met een crรจme. Doe dit sowieso elke keer na het douchen of badderen. Ook is het verstandig om niet te vaak, te heet en te lang te douchen, en een zeepvrij doucheproduct te gebruiken, of een doucheproduct op oliebasis te gebruiken. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Douchecrรจme of Drs Leenarts Bad & Douche olie. Besteed ook meer aandacht aan je huidverzorging in de winter, want regen, kou en wind hebben een impact op de droge huid.
Drs Leenarts Dag & Nachtcreme Droge Huid is een crรจme die ik speciaal voor de zeer droge gezichtshuid ontwikkelde.
Nee, natuurlijke huidverzorging is zeker niet beter. Om te beginnen is de term ‘natuurlijk’ meer een marketingclaim. Want elk ingrediรซnt dat in cosmetica belandt, is bewerkt. En komt dus niet rechtstreeks uit de natuur.
Daarbij bevat de natuur ook stoffen die niรฉt goed zijn voor de mens. Het is dus niet zo dat de kans op allergische reacties lager is als je cosmetica met zogenaamde natuurlijke stoffen gebruikt.
Dit klinkt als een vochtarme (gehydrateerde) huid. Een vochtarme huid ontstaat doordat de huidbarriรจre is beschadigd en de bovenste laag van de huid (stratum corneum) niet in staat is het vocht vast te houden in de huid. Dit gebeurt vaak door bijvoorbeeld koud weer, airco, zonblootstelling of te veel reinigen of wassen. En eigenlijk kan elk huidtype dit overkomen, dus gek genoeg kan een vette huid, wel vochtarm zijn. Maar natuurlijk is een droge huid hier wel vatbaarder voor.
Nee, jammer genoeg niet. Iedere huid is anders.
Kies bij een vochtarme huid voor crรจmes met ingrediรซnten die zorgen voor het aantrekken en vasthouden van vocht. Zoals producten met ureum, glycerine en huideigen lipiden. Een crรจme die deze ingrediรซnten bevat is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Bodycrรจme.
Wanneer je een droge huid hebt, werkt het vaak goed om vette oliรซn of zalven te gebruiken die een beschermend laagje op de huid aanbrengen. Dat is ook de reden dat dermatologen bij een droge huid of eczeem vaak zalven op vaselinebasis aanraden, of een cetomacrogol of lanette zalf voorschrijven. Een zalf op basis van vaseline is bijvoorbeeld de Drs Leenarts Droge Huid Zalf.
Na weken in het gips te hebben gezeten is het waarschijnlijk fijn om te huid als eerste met lauwwarm water af te spoelen en te wassen. Dep de huid vervolgens voorzichtig droog en smeer de huid in met een neutrale, verzorgende bodycrรจme. Meestal is de huid erg droog na een periode met gips, en goede huidverzorging na gips is dus erg belangrijk.