Gordelroos is geen pretje: pijnlijke huiduitslag, jeuk en blaasjes. Maar misschien vraag je je af: is gordelroos besmettelijk? En voor wie? Goed om te weten, zeker als je in contact komt met baby’s, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een verlaagde weerstand. Hier leggen we helder uit hoe het zit met de besmettelijkheid van gordelroos en geven we handige tips om verspreiding te voorkomen.
Gordelroos en besmettelijkheid: begrijp de risico’s
Gordelroos kan flink vervelend zijn. Denk aan pijnlijke huiduitslag, jeuk en blaasjes. Maar hoe zit het eigenlijk met de besmettelijkheid van gordelroos? Zeker als je in contact komt met baby’s, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met een verlaagde weerstand, is dat belangrijke informatie. Hier lees je precies hoe het zit én krijg je praktische tips om verspreiding te voorkomen. Zoek je advies voor kinderen en gordelroos? Je leest de ins & outs in het blog kinderen en gordelroos.
Is gordelroos besmettelijk voor anderen?
Ja, gordelroos is besmettelijk, maar het werkt anders dan je misschien denkt. Gordelroos zelf kun je niet direct overdragen. De blaasjes van gordelroos bevatten het varicella-zostervirus. Komt iemand die nog nooit waterpokken heeft gehad in contact met dit virus? Dan kan diegene waterpokken krijgen, niet direct gordelroos.
Dus: gordelroos is vooral besmettelijk voor mensen die nog geen waterpokken hebben gehad. Denk aan kinderen of volwassenen met een verzwakt immuunsysteem.
Hoe lang is gordelroos besmettelijk?
De blaasjes van gordelroos zijn besmettelijk totdat ze volledig zijn ingedroogd. Dit duurt meestal 7 tot 10 dagen. Tot die tijd is het slim om contact met kwetsbare groepen zoveel mogelijk te vermijden. Dek de uitslag af met kleding of een verband om het risico op verspreiding te verkleinen.
Extra voorzichtig bij baby’s, zwangeren en ouderen
Gordelroos kan gevaarlijk zijn voor bepaalde groepen, zoals:
Baby’s: Hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld.
Zwangeren: Een besmetting kan risico’s opleveren voor het ongeboren kind.
Ouderen: Zij hebben vaak een zwakker immuunsysteem.
Mensen met een slechte afweer: door bijvoorbeeld chemotherapie.
Twijfel je of je in contact kunt komen met iemand uit deze groep? Neem dan het zekere voor het onzekere en bedek de uitslag goed.
Wat kun je zelf doen om verspreiding te voorkomen?
Een paar eenvoudige tips:
Vermijd lichamelijk contact met kwetsbare mensen totdat de blaasjes zijn ingedroogd.
Was je handen regelmatig en goed.
Dek de blaasjes af met een verband of losse kleding.
Vermijd krabben aan de blaasjes. Dit kan het virus verder verspreiden.
Wat als gordelroos op je gezicht zit?
Gordelroos in het gezicht, vooral rond het oog, vereist extra aandacht. Niet alleen vanwege de besmettelijkheid, maar ook omdat het invloed kan hebben op je gezichtsvermogen. Neem in dit geval altijd contact op met je huisarts of dermatoloog.
Meer weten over huidverzorging bij virale huiduitslag?
Bij Drs Leenarts begrijpen we hoe belangrijk goede huidverzorging is, vooral bij huidproblemen zoals gordelroos. Bekijk onze huidverzorgingsadviezen voor meer informatie en handige tips. Een gezonde huid begint met de juiste kennis!
Veelgestelde vragen over gordelroos
Gordelroos zelf is niet direct besmettelijk. Maar als iemand die nooit waterpokken heeft gehad in contact komt met het vocht uit de blaasjes, kan diegene waterpokken krijgen. Dit geldt vooral voor baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Vermijd daarom direct contact met de blaasjes.
Je kunt niet direct gordelroos krijgen van een ander. Alleen mensen die eerder waterpokken hebben gehad, kunnen gordelroos ontwikkelen, omdat het hetzelfde virus betreft dat na waterpokken inactief in je lichaam blijft.
Gordelroos is besmettelijk zolang de blaasjes open zijn en vocht bevatten. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd en er korstjes zijn gevormd, is het risico op verspreiding verdwenen. Dit proces duurt meestal 7 tot 10 dagenen soms schilfering.
Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem, baby’s, zwangere vrouwen en mensen met een verlaagd afweersysteem (door bijvoorbeeld chemotherapie) lopen risico als zij worden blootgesteld aan het virus via de blaasjes. Waterpokken kan in deze groepen complicaties veroorzaken.
Ja, dat kan. Gordelroos komt vooral voor bij ouderen en bij mensen met een verminderde afweer. Voor deze groepen kan een vaccinatie nuttig zijn om zich tegen gordelroos en ernstige klachten door gordelroos te beschermen. Er zijn twee vaccins tegen gordelroos: Shingrix en Zostavax. Voor meer informatie zie RIVM.
Gebaseerd op 1053 reviews
Bodycrème droge huid is geweldig!
Bodycrème droge huid is geweldig!
Agnes