Je staat op een zonnige bergtop, klaar om van de piste af te dalen. De lucht is fris, de sneeuw glinstert en de zon schijnt volop. Zonbescherming tijdens wintersport lijkt misschien niet nodig, maar wist je dat je huid in de bergen juist extra kwetsbaar is voor UV-straling? In deze blog ontdek je waarom zonnebrandcrème onmisbaar is tijdens wintersport én hoe je je huid optimaal beschermt.
Je geregeld insmeren met zonnebrandcrème tijdens de wintersport? Daar denk je misschien niet meteen aan, maar belangrijk is het zeker. In deze blog lees je waarom zonbescherming in de bergen essentieel is – zelfs in de winter! Dus ga je de piste op? Smeer je in!
1. UV-straling neemt toe op grote hoogte
In de bergen ben je dichter bij de zon, en dat maakt echt een verschil. Voor elke 1000 meter stijgt de hoeveelheid UV-straling met zo’n 10%. Dus op de hoogte van een skiresort, appartement, chalet of wat dan ook ben je al blootgesteld aan veel meer straling dan op zeeniveau. Combineer dat met de frisse, schone lucht die minder UV-stralen tegenhoudt, en je hebt de perfecte cocktail om sneller te verbranden.
Tip: Kies een zonnebrandcrème met brede bescherming tegen zowel UVA- als UVB-straling en vergeet niet je lippen in te smeren met een lippenbalsem met SPF, zoals de Drs Leenarts Suncare Ski. SPF50 voor het gezicht, en SPF25 voor de lippen. En handig: in pocket formaat.
2. Sneeuw reflecteert zonlicht – dubbele blootstelling
Sneeuw reflecteert UV-straling tot wel 80%. Dat betekent dat de zonnestralen niet alleen van boven komen, maar ook weerkaatsen vanaf de sneeuw onder je. Je huid krijgt daardoor dubbel zoveel UV-straling te verwerken, wat het risico op verbranding flink verhoogt. Sneeuw en zon, het is een prachtige combinatie, maar zonder bescherming kan het een pijnlijke herinnering aan je skivakantie opleveren.
Tip: Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF (minstens SPF 30, bij voorkeur SPF 50) en smeer regelmatig bij. Check ook eens ons Suncare Ski voordeelpakket, met vier tubes met een flinke korting natuurlijk. Ideaal wanneer je met het gezin op wintersport gaat!
3. Kou verdooft, maar beschermt niet
In de winter voelt de zon minder krachtig. Die koude bries op je gezicht kan je doen vergeten dat je in de volle zon staat. En toch… juist omdat de kou je huid minder gevoelig maakt, merk je vaak te laat dat je verbrandt. Pas als je in de avond in de spiegel kijkt en die rode neus en wangen ziet, dringt het besef door. Houd jezelf voor de gek: die frisse lucht mag dan heerlijk aanvoelen, maar je huid heeft echt bescherming nodig.
Tip: Zorg dat je je lippen tijdens het skiën, snowboarden, langlaufen of wandelen in de bergen elke 1 à 2 uur insmeert. Smeer ook na een intensieve afdaling of lunchpauze.
4. Lippen zijn extra kwetsbaar
Je lippen zijn extra gevoelig voor UV-straling. Ze bevatten weinig pigment en vrijwel geen talgklieren, waardoor ze sneller uitdrogen en verbranden. In de bergen kan je lippenbalsem met SPF het verschil maken. Gebruik een verzorgende balsem met een hoge SPF om te voorkomen dat je straks met gebarsten, pijnlijke lippen in het après-ski café zit.
Tip: Bescherm je lippen met een verzorgende balsem met SPF, zoals de Drs Leenarts Lipcare SPF25. Dit voorkomt gebarsten, pijnlijke lippen tijdens de après-ski.
5. Niet alle zonnebrandcrèmes zijn geschikt voor de kou
Kies een zonnebrandcrème die speciaal is ontwikkeld voor extreme weersomstandigheden, zoals kou. Zulke crèmes zijn vaak wat dikker en rijker van textuur. Hierdoor blijven ze beter op de huid zitten en bieden ze extra bescherming tegen uitdroging door koude lucht. Let er ook op dat de zonnebrand een vriestest heeft doorstaan. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het product bij zeer lage temperaturen bevriest, wat kan leiden tot huidproblemen. Een goed geformuleerde zonnebrand beschermt je optimaal, zelfs in de meest barre omstandigheden.
Tip: Gebruik een zonnebrandcrème die speciaal is ontwikkeld voor extreme weersomstandigheden, zoals kou. Zo blijft je huid goed beschermd, ongeacht de weersomstandigheden.
Tips voor zonbescherming tijdens wintersport
- Smeer vaker dan je denkt – Door het zweten tijdens het skiën, heb je echt vaker bescherming nodig.
- Kies een breed spectrum – Zorg dat je zonnebrandcrème zowel UVA- als UVB-straling blokkeert. Zoals Suncare Ski, een combi-tube die bestaat uit twee producten. Zonnebrand voor de gezichtshuid (Suncare SPF50) en lippenbalsem voor de lippen (SPF25). Natuurlijk parfumvrij.
- Bescherm je ogen – Een goede zonnebril of skibril met UV-bescherming voorkomt dat je ogen beschadigen door de sterke weerkaatsing van UV-straling.
- Vergeet je nek en oren niet – Met een koude wind voelt het misschien niet zo, maar deze gebieden verbranden snel.
3x wist je dat?
- De Suncare Ski een speciale bevriezingstest heeft ondergaan, en is getest zelfs tot -20°C? Om deze reden is de zonnebrandcrème geschikt voor jouw wintersport!
- Je gezicht het beste een half uur voordat je in de zon gaat kunt smeren? Om de aangegeven factor van het product te halen, moet je twee milligram per vierkante centimeter huid smeren. Dit komt neer op een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been of rug. Smeer elke twee of drie uur opnieuw.
- Suncare Ski geen parfum, alcohol en nanodeeltjes bevat? En goed om te weten: de Lipcare in de dop is parfumvrij en bevat geen onnodige ingrediënten, zoals smaak- of geurstoffen.
Hoe werkt de bevriezingstest?
De bevriezingstest is een specifieke test die wordt uitgevoerd om te controleren of zonnebrandcrème geschikt is voor gebruik in koude omstandigheden, zoals tijdens wintersport. Hierbij wordt onderzocht of de formule van de crème stabiel blijft bij lage temperaturen en zijn werking behoudt. Hier is hoe het werkt:
- Wat wordt getest?
De zonnebrandcrème wordt blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt om te zien hoe de structuur, consistentie en effectiviteit worden beïnvloed. Er wordt gelet op veranderingen zoals klonteren, scheiden van olie en water of kristalvorming.
- Hoe werkt de test?
De crème wordt langere tijd opgeslagen bij temperaturen onder 0 graden Celsius, meestal rond -10°C tot -20°C, afhankelijk van de testnormen. Vervolgens wordt gekeken of de textuur en werking ongewijzigd blijven. Ook wordt gecheckt of het product na terugkeren naar kamertemperatuur weer goed bruikbaar is.
- Wat betekent dit voor jou?
Als een zonnebrandcrème deze test doorstaat, kun je erop vertrouwen dat het product je huid blijft beschermen tegen UV-stralen, zelfs in koude omstandigheden. Voor wintersporters is dit essentieel, omdat de combinatie van kou, hoogte en reflectie van de zon op de sneeuw extra schadelijk kan zijn voor de huid.
En dan nog even dit…
Wintersport is heerlijk en die stralende zon in de bergen maakt het plaatje compleet. Geniet volop, maar zorg dat je huid goed beschermd is tegen de zon. Zo voorkom je dat je vakantie eindigt met een pijnlijke, verbrande huid – of erger.
Veelgestelde vragen over zonbescherming tijdens wintersport
Drs Leenarts Suncare Ski is dé oplossing voor bescherming in de bergen. Ontwikkeld door een Nederlandse dermatoloog, biedt deze crème een hoge beschermingsfactor (SPF30) en blokkeert het zowel UVA- als UVB-straling. Cruciaal in de sneeuw, waar UV-straling extra sterk is door weerkaatsing. De waterbestendige formule zorgt dat je huid zelfs bij inspanning goed beschermd blijft. Met Suncare Ski ga je voor het beste voor je huid tijdens wintersport!
Normale zonnebrandcrèmes bevatten vaak water als hoofdingrediënt, waardoor ze in ijzige omstandigheden kunnen bevriezen en minder effectief zijn. Voor skiën en andere wintersporten is het dus beter om een speciale zonnebrandcrème te gebruiken die getest is op bevriezing, zoals de Drs Leenarts Suncare Ski, die speciaal is ontwikkeld om ook in koudere omstandigheden goed te blijven werken.
In de bergen is de UV-straling sterker door de grotere hoogte, de schone lucht en de sterke reflectie van UV-straling door de sneeuw. Daarnaast is de zon intensiever op hogere hoogtes, waardoor je sneller verbrandt, zelfs als het niet heel warm aanvoelt.
Veel mensen denken dat zonbescherming alleen voor de zomer is, maar ook in de winter kan de huid ernstig beschadigen door UV-straling. UVA-stralen dringen diep in de huid door en kunnen langdurige schade veroorzaken, zelfs als je de directe gevolgen (zoals verbranding) niet meteen merkt.
Tijdens het skiën verbranden je lippen sneller door de verhoogde UV-straling op grotere hoogte en de extra reflectie van UV-stralen door de sneeuw. De dunne en kwetsbare huid van de lippen heeft weinig pigment en talgklieren, waardoor deze minder goed beschermd is tegen de zon. Dit maakt de lippen extra gevoelig voor verbranding tijdens wintersport.
In de bergen word je sneller bruin omdat de UV-straling op grotere hoogte sterker is. Hoe hoger je bent, hoe dunner de atmosfeer die de UV-straling tegenhoudt. Daarnaast reflecteert sneeuw veel UV-straling, wat de blootstelling aan zonlicht verder vergroot. Hierdoor krijgt je huid meer UV binnen, waardoor je sneller bruint of zelfs verbrandt.
Je verbrandt sneller in de sneeuw omdat sneeuw veel UV-straling weerkaatst, soms wel tot 80%. Dit betekent dat je niet alleen direct door de zon wordt blootgesteld aan UV-straling, maar ook indirect via de weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw. Hierdoor kan je huid sneller verbranden, vooral op hogere hoogtes, waar de lucht dunner is en de zonkracht sterker.
Gebaseerd op 1100 reviews
Alle producten zijn super fijn omdat…
Alle producten zijn super fijn omdat mijn huid er goed door wordt verzorgd en ik er niet allergisch voor ben.
De tube met UV bescherming is veranderd, ik vond de eerste wel erg fijn.
Everdien