Waarom een nachtcrème smeren als je een vette of onzuivere huid hebt?

Volwassen huid
Waarom een nachtcrème smeren als je een vette of onzuivere huid hebt?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Als je slaapt, herstelt de huid zich dan? Of is dat een van de vele mythes die je hoort in de cosmetische wereld ? En is het wel nodig om een nachtcrème te smeren als je een vette huid hebt? In deze blog vertel ik hoe het zit en reken ik af met broodjeaapverhalen. 

Je kijkt in de spiegel en denkt: een nachtcrème? Maar mijn huid is al zo vet, dat kan ik toch beter laten? Als je een vette huid hebt, dan hoef je geen nachtcrème te gebruiken. Wel hoor ik vaak terug dat mensen het wel prettig vinden om iets te smeren voor het slapengaan. Tenminste, als het een niet te dikke crème is. Ook kan je huid er zeker baat bij hebben, ook ‘s nachts. Laten we samen ontdekken waarom.

Heeft je huid ’s nachts verzorging nodig?

Jij: “Mijn huid produceert al genoeg talg. Wanneer ik ‘s avonds een crème smeer, wordt mijn huid dan niet nog vetter?” 

Drs Leenarts: “Een vette huid maakt meer talg aan dan de normale huid. Elke huid produceert talg om de huid soepel te houden en te beschermen, maar een vette huid doet dit te veel. Maar op de vraag of je echt een nachtcrème nodig hebt? Niet per se. Om eerlijk te zijn, heeft een huid helemaal niet zo veel nodig. Wel kan het zo zijn dat je toch graag een crème gebruikt om de huid te verzorgen, of bijvoorbeeld in specifieke gevallen zoals tretinoïne gebruik.” 

Wordt een huid vetter van een nachtcrème?

Jij: “Maar wordt mijn huid niet nog vetter als ik ‘s nachts een crème gebruik?”

Drs Leenarts: “Nee, niet met de juiste formule. Ingrediënten zoals niacinamide helpen je huidbarrière te herstellen en reguleren de talgproductie. Als je een vette, onzuivere huid hebt, dan zit je waarschijnlijk niet te wachten op een vette crème, maar wellicht wel op een lichtere formule. Dat is een kwestie van proberen, want je weet toch: huidverzorging is persoonlijk.”

Waar of niet waar: kan je huid slapen?

Jij: “Slaapt of herstelt mijn huid zicht ‘s nachts?”

Drs Leenarts: “Dit is nou zo’n broodjeaapverhaal: je huid kan niet slapen. Veel mensen denken dat de huid ‘s nachts moet herstellen. Dit is niet waar. Het is niet zo dat de huid voor ‘s nachts een andere formulering nodig heeft. Genoeg slaap is uiteraard wel belangrijk voor een mooie huid :).”

Welke nachtcrème is het beste voor mijn huidtype?

Jij: “Welke nachtcrème is geschikt voor mijn vette en onzuivere huid?”

Drs Leenarts: “Onze Dag- & Nachtcrème voor de vette huid en onzuivere huid is perfect voor iedereen die op zoek is naar een lichtere, minder vette crème. Of je nu een vette acnegevoelige huid hebt of gewoon liever een lichte textuur gebruikt, deze crème past perfect in jouw routine. De hydraterende ingrediënten zoals niacinamide en glycerine verzorgen je huid zonder een vettig laagje achter te laten. Jojoba-olie houdt overigens vocht vast en verbetert de huidbarrière. Het resultaat? Een gezonde huid – zonder onnodige glans.”

Ontdek de vette en onzuivere huid-lijn

Meer producten voor een onzuivere of vette huid ontdekken? Probeer de geliefde vette en onzuivere huid-lijn van Drs Leenarts. Met echte problem solvers, zoals de Aanstiplotion bij puistjes, Salicylzuur 2% Gel en Schuimende Gezichtsreiniger. Check de uitstekende reviews en ervaar zelf wat de producten voor jouw huid kunnen doen. Tip: je kunt natuurlijk ook voor de set gaan. Pak je meteen 10% korting.

Veelgestelde vragen over nachtcrème

Welke nachtcrème is het beste?

Huidverzorging is persoonlijk, dus ik zou zeggen: welke crème jij prettig vindt. Kies voor werkzame ingrediënten (bijvoorbeeld niacinamide of glycolzuur), en vermijd schadelijke stoffen, zoals parfum en uitdrogende alcoholsoorten. Scan dus altijd goed de ingrediëntenlijst.

Kan ik een nachtcrème ook overdag gebruiken?

Jazeker. Een nachtcrème bevat geen zonbescherming. Vergeet dan niet een SPF aan te brengen om huidveroudering en zonschade te voorkomen.

Is een nachtcrème echt nodig?

Nee, niet per se. Er is namelijk weinig onderscheid tussen de formules van de crèmes. Het enige verschil tussen een dag- en nachtcrème is SPF.

Is het goed om een vette huid te scrubben?

Nee, als dermatoloog zou ik dat niet adviseren. Wees voorzichtig met scrubben in het gezicht, de huid is extra gevoelig. Scrubcrèmes geven vaak irritatie in het gezicht.