Welke nachtcrème past bij mijn huidtype?

Volwassen huid
Welke nachtcrème past bij mijn huidtype?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Welke formule past nu écht bij mijn huidtype? Drs Leenarts to the rescue! Met drie unieke formules: een dag- & nachtcrème voor de vette en onzuivere huid, een voor de droge huid en een voor de zeer droge huid. In deze blog leggen we de verschillen tussen de drie crèmes uit. 

Dag- & Nachtcrème vette en onzuivere huid

Jij: “Mijn huid glimt vaak en voelt vettig aan. Wat kan ik hiertegen doen?”

Drs Leenarts: “Je hebt waarschijnlijk een vette of gecombineerde huid. Dan kan de juiste huidverzorging vinden een uitdaging zijn. Het is belangrijk om een crème te kiezen die jij prettig vindt. Dat is persoonlijk, maar de kans is groot dat jij de voorkeur geeft aan een lichte, luchtige crème. Het is een kwestie van uitproberen. De Dag- & Nachtcrème voor de vette en onzuivere huid is een superlichte formule en laat geen vettig laagje achter. Over verstopte poriën hoef je je uiteraard geen zorgen te maken. Ook fijn: het ingrediënt niacinamide reguleert de talgproductie, waardoor je huid minder gaat glimmen.”

Let op: deze crème bevat geen zonbescherming. Gebruik je ’m overdag, vergeet dan niet een SPF aan te brengen om zonschade en huidveroudering te voorkomen. 

Jij: “Dat klinkt goed, maar is het niet beter om bij een vette huid producten met alcohol te gebruiken?

Drs Leenarts: “Mensen met een vette huid denken vaak dat het goed is om producten met alcohol te gebruiken. Het zou dat vette laagje van de huid oplossen. Alcohol in hoge percentages is niet goed voor de huid, maar niet alle alcoholsoorten zijn slecht. Het ligt iets genuanceerder. Een heel laag percentage alcohol doet echt niet zo veel kwaad. Scan daarom altijd de ingrediëntenlijst. Alcohol is een probleem als het in een hoge concentratie in je product zit. Denk aan alcohol denat. Alcohol in hoge concentraties lost de natuurlijke vetten in het bovenste laagje van de huid op en beschadigt zo de huidbarrière. Hierdoor heb je weer meer last van een geïrriteerde, droge huid. Om het nog iets ingewikkelder te maken: er zijn ook goede (vettende) alcoholsoorten, zoals cetyl alcohol en stearyl alcohol. Wees je bewust van wat je smeert.”

Tip van Marjolein
Wanneer je een vette huid hebt, kan het verleidelijk zijn om je gezicht eens flink te boenen. Ga niet als een malle je gezicht overmatig reinigen. Daar richt je juist meer schade mee aan.

Dag- en Nachtcrème droge huid

Jij: “Maar wat als mijn huid juist droog is en trekkerig aanvoelt?”

Drs Leenarts: “Een droge huid heeft behoefte aan extra verzorging. De Dag- & Nachtcrème voor de droge huid bevat verzorgende ingrediënten zoals niacinamide en glycerine, die je huidbarrière helpen herstellen. Sheaboter en kokosolie zorgen ervoor dat je gezicht optimaal gehydrateerd en verzorgd wordt.”

Let op: deze crème bevat geen zonbescherming. Gebruik je ’m overdag, vergeet dan niet een SPF aan te brengen om zonschade en huidveroudering te voorkomen. 

Tip
Niet overtuigd? Probeer!
Liever eerst testen? Probeer eens de mini van deze Dag- & Nachtcrème.

Jij: “En wat als mijn huid soms droog is, maar niet altijd?”

Drs Leenarts: “Smeren naar behoefte! Ik geef je iets meer uitleeg. Een droge gezichtshuid heeft te maken met een verstoorde huidbarrière. Bij een gezonde huidbarrière is de huid zacht en soepel. Als de barrièrefunctie van de huid is verminderd, staat de huid bij wijze van spreken open. De huid verliest daardoor meer vocht en droogt sneller uit. Met de juiste ingrediënten (bijvoorbeeld niacinamide en glycerine) versterk jij die zo belangrijke huidbarrière.”

Dag- & Nachtcrème zeer droge huid

Jij: “Wat als mijn huid echt extreem droog is? Soms voelt het alsof niets helpt.”

Drs Leenarts: “In dat geval is onze Dag- & Nachtcrème voor de zeer droge huid wellicht iets voor jou. Deze is speciaal ontwikkeld voor de huid die wel wat extra’s kan gebruiken. Met ingrediënten als niacinamide, glycerine, sheabutter en huideigen lipiden werkt deze bestseller vettend en verzorgend.”

Let op: deze crème bevat geen zonbescherming. Gebruik je ’m overdag, vergeet dan niet een SPF aan te brengen om zonschade en huidveroudering te voorkomen.  

Tip van Marjolein
Heeft je huid iets extra’s nodig? Doe een druppeltje van onze Jojoba olie door je nachtcrème. 

Jij: “Hoe weet ik nu welke crème echt bij mij past?” 

Drs Leenarts: “Huidverzorging is persoonlijk. Het begint bij kijken naar je huid. Als je huid vaak vettig is, is de crème voor de vette huid ideaal. Voelt je huid droog, dan is de variant voor de droge huid perfect. Heb jij een extreem droge huid die wel wat extra’s kan gebruiken? Dan is de crème voor de zeer droge huid de beste oplossing.”

Jij:En nog even: wat is het verschil tussen een Dag- en Nachtcrème? 

Drs Leenarts: “Is het een verschil van dag en nacht? Nee, hoor. Het verschil tussen een dag- en nachtcrème is veelal de aanwezigheid van SPF. Overdag gebruik je namelijk zonbescherming. Tenminste, als je huidveroudering en zonschade wilt voorkomen.”  

Ontdek de vette en onzuivere huid-lijn

Meer producten voor een onzuivere of vette huid ontdekken? Probeer de geliefde vette en onzuivere huid-lijn van Drs Leenarts. Met echte problem solvers, zoals de Aanstiplotion bij puistjes, Salicylzuur 2% Gel en Schuimende Gezichtsreiniger. Check de uitstekende reviews en ervaar zelf wat de producten voor jouw huid kunnen doen. Tip: je kunt natuurlijk ook voor de set gaan. Pak je meteen 10% korting.

Veelgestelde vragen over nachtcrème

Welke nachtcrème is het beste?

Huidverzorging is persoonlijk, dus ik zou zeggen: welke crème jij prettig vindt. Kies voor werkzame ingrediënten (bijvoorbeeld niacinamide of glycolzuur), en vermijd schadelijke stoffen, zoals parfum en uitdrogende alcoholsoorten. Scan dus altijd goed de ingrediëntenlijst.

Kan ik een nachtcrème ook overdag gebruiken?

Jazeker. Een nachtcrème bevat geen zonbescherming. Vergeet dan niet een SPF aan te brengen om huidveroudering en zonschade te voorkomen.

Is een nachtcrème echt nodig?

Nee, eigenlijk niet. Er is namelijk weinig onderscheid tussen de formules van de crèmes. Het enige verschil tussen een dag- en nachtcrème is SPF.

Is het goed om een vette huid te scrubben?

Nee, als dermatoloog zou ik dat niet adviseren. Wees voorzichtig met scrubben in het gezicht, de huid is extra gevoelig. Scrubcrèmes geven vaak irritatie in het gezicht.