7 tips voor huidverzorging psoriasis

Volwassen huid
7 tips voor huidverzorging psoriasis
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb jij rode plekken met witte schilfers op de huid, die soms jeuken of zelfs pijn doen? Dat zou weleens psoriasis kunnen zijn. Je bent niet de enige. Wist je dat ongeveer 2 tot 3% van de bevolking in Nederland deze chronische huidaandoening heeft? Ik deel tips om de huid te verzorgen bij psoriasis.

Vervelend, psoriasis. Hoe kies je de juiste huidverzorging bij psoriasis? Wat is de beste crรจme bij psoriasis? En wat moet je nu juist niet doen of wel doen. Ik leg het je in deze blog allemaal uit.

Hoe verzorg je de huid bij psoriasis?

Vaak zie je de rode plekken op de ellebogen en knieรซn, maar ze kunnen overal op de huid zitten. Het vervelende van psoriasis is het onvoorspelbare verloop: het ene moment zie je maar een paar plekjes en het volgende moment vlamt je huid helemaal op. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de huidklachten te verbeteren. Mijn adviespagina over psoriasis staat bomvol huidverzorgingstips. Doe er je voordeel mee!

Tip 1

Smeren is belangrijk

Wellicht een open deur, maar het is van groot belang om de psoriasishuid goed te verzorgen. In de wetenschap is er steeds meer aandacht voor de rol die de huidbarriรจre bij psoriasis speelt. Die huidbarriรจre kun je ondersteunen of herstellen door de huid goed in te smeren met neutrale vettende crรจmes en zalven. 

Tip 2

Bescherm de droge psoriasishuid

De huid vergelijk ik in diverse interviews met de muur van een huis. De bakstenen zijn de huidcellen, het cement daartussen de vetten. De muur moet bescherming bieden tegen kou en vocht. Bij een verstoorde huidbarriรจre, zoals bij psoriasis, maar ook eczeem, is het โ€˜cementโ€™ poreus en kan er vocht naar buiten verdwijnen, met als gevolg een droge en vaak jeukerige huid. Daarom is het belangrijk om de huid goed te verzorgen en het water in de huid vast te houden. Dat kan bijvoorbeeld door producten met ingrediรซnten als vaseline, glycerine of ureum aan te brengen. Maar vocht inbrengen in de huid bestaat niet, geloof de producten niet die dat beloven. In de winter hebben de meeste mensen een drogere huid dan in de zomer. Dat komt door een lage luchtvochtigheid en verminderde talgproductie. Talg zorgt voor een beschermend vetlaagje op de huid. Waarschijnlijk moet je in de winter vaker smeren dan in de zomer. 

Tip 3

Smeer eerst de medicijnzalf

Regelmatig krijg ik de vraag welke zalf je eerst moet smeren: de medicinale of de basis zalf? Dan adviseer ik om eerst de door de arts voorgeschreven medicijnzalf te smeren en op een later moment de verzorgende zalf of crรจme. Smeer je beide zalven het liefst op hetzelfde moment van de dag? Smeer dan na ongeveer 30 minuten de verzorgende zalf of crรจme. Is de medicijnzalf vet, dan kun je natuurlijk langer wachten. Andersom โ€“ dus eerst de basiszalf โ€“ is niet verstandig, dan trekt de werkzame stof niet goed in de huid.

Tip 4

Verzorg psoriasis nagels na douche of bad

Wat te doen tegen psoriasis nagels? Om psoriasis nagels beter te krijgen, is er vaak wel een medicijn nodig. Verzorg droge, schilferende nagels met de Drs Leenarts Droge Huid Zalf, met als hoofdingrediรซnt vaseline. Breng deze ruim aan na een douche of bad, en neem meteen je nagelriemen mee. Trouwens, het is onzin dat een dure crรจme beter is dan een goedkopere variant. Geen enkel ingrediรซnt in een crรจme rechtvaardigt een verkoopprijs van veertig of vijftig euro. Bij dure crรจmes gaat er veel geld in de marketing zitten. Denk aan peperdure oogcrรจmes, die totaal onzinnig zijn. Waar je dan wel op moet letten? Of er goede ingrediรซnten in zitten. Zoals vaseline, dat de huid goed afsluit, of ureum, dat het vocht beter vasthoudt. Maar ook lipiden, glycerine of niacinamide. En kies voor een crรจme die jij prettig vindt. Dan blijf je tenminste smeren!

Tip 5

Douche niet te heet en te lang

Heet water zeker in combinatie met zeep, lost de huidvetten op. Vergelijk het maar met een vette pan, die je met heet water en afwasmiddel schoonmaakt. Ik raad de Extra Vettende Badolie aan. Dep je huid na het douchen droog. Niet te hard wrijven. Daarna kun je je meteen insmeren. Bijvoorbeeld met de Bodycrรจme en de extra droge plekjes met de Droge Huid Zalf. Voor mannen is de Extra Vettende Badolie ook een aanrader, zij hebben meestal geen zin om zich in te smeren. 

Tip 6

Bescherm je huid goed tegen de zon 

Tegenwoordig krijgt een of de vijf mensen huidkanker, dus een goede bescherming tegen de zon is belangrijk. Ik kan allerlei adviezen geven over zonnebrandmiddelen, maar het belangrijkste is dat je een zonnebrandcrรจme kiest die je prettig vindt, want alleen dan smeer je vaak en dik genoeg. Vaak zie je mensen wel smeren als ze liggen, maar niet als ze sporten, wandelen, fietsen of met de kinderen โ€˜evenโ€™ in de speeltuin zijn. Over dat even: tijdens het eten van een tosti op een terras kun je al verbranden. Je snapt โ€˜m. 

Tip 7

Pas op met parfum en alcohol 

Heb je psoriasis, dan smeer je relatief vaak. Het is niet de bedoeling dat je een contactallergie opbouwt. Een contactallergie kun je ontwikkelen voor stoffen die je op je huid aanbrengt. Je kunt jarenlang zonder problemen parfum gebruiken en daar van de ene op andere dag allergisch voor zijn. Kleur- en geurstoffen zijn de grootste boosdoeners. Wil je weten of er parfum is gebruikt? Als iets lekker ruikt, kun je ervan uit gaan dat er parfum in zit. Kijk ook uit voor producten die uitdrogende alcoholsoorten bevatten. Dit zeg ik er bewust bij, want niet alle alcoholsoorten zijn slecht. Kortom: weet wat je smeert en scan de ingrediรซntenlijst!  

3x Drs Leenarts to the rescue

  • Douche niet te warm en ook niet te lang, want watercontact droogt je huid uit. Ditzelfde geldt voor zeep: gebruik liever een olie. Bijvoorbeeld mijn Extra Vettende Badolie.
  • Een gouden regel? Afblijven! Hoe vervelend het jeukende gevoel ook is: probeer niet te krabben. Nog een boosdoener: stress. Probeer spanning zoveel mogelijk te vermijden. Die heeft geen goede invloed op psoriasis.

Veelgestelde vragen over psoriasis

Wat is de beste crรจme psoriasis?

Om eerlijk te zijn is er geen beste crรจme voor psoriasis. Het belangrijkste is dat je voldoende smeert. Denk aan de Droge Huid Zalf, op basis van vaseline, of de Bodycrรจme. En nee, je smeert psoriasis niet weg, maar je houdt de huid wel lekker soepel.

Wat helpt echt bij psoriasis?

Heb je je weleens afgevraagd wat je zelf kunt doen om je psoriasis onder controle te houden? Het valt of staat met goede huidverzorging. Regelmatig smeren met crรจmes en zalven houdt jouw huid soepel. Probeer het in je dagelijkse routine te krijgen, bijvoorbeeld na het douchen. Het klinkt simpel, maar dat kan soms best een uitdaging kan zijn.

Wat niet gebruiken bij psoriasis?

Vermijd irriterende ingrediรซnten, zoals parfum en alcohol. Kies liever voor neutrale zalven en blijf weg van cremes tjokvol onnodige toevoegingen. Weten wat je smeert? Scan altijd de ingrediรซntenlijst.

Wat te doen tegen psoriasis hoofdhuid?

Heb je psoriasis op je hoofdhuid? Gebruik dan een milde shampoo zonder irriterende ingrediรซnten. Vermijd agressieve shampoos die je huid kunnen uitdrogen.

Wat te doen tegen psoriasis nagels?

Om psoriasis nagels beter te krijgen, is er vaak wel een medicijn nodig. Tip: verzorg droge, schilferende nagels met de Drs Leenarts Droge Huid Zalf, met als hoofdingrediรซnt vaseline. Breng deze ruim aan na een douche of bad, en neem meteen je nagelriemen mee.

Gebaseerd op 960 reviews

Droge huid zalf

De vettige zalf smeert fijn uit en je merkt na een paar dagen al verschil.

Lian