Een jeukende moedervlek, kan het kwaad?

Een jeukende moedervlek, kan het kwaad?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je moedervlek jeukt soms en dat kan heel vervelend zijn. Wat als een moedervlek jeukt? Wat kan je hieraan doen en nog veel belangrijker: kan het kwaad? Waar moet je op letten bij een jeukende moedervlek?

Jeukende moedervlek door irritatie

Dat je moedervlek jeukt, hoeft niet meteen te betekenen dat je je zorgen moet maken. Een veelvoorkomende oorzaak van een jeukende moedervlek is irritatie van de huid door bijvoorbeeld een droge huid, een schurend bh-bandje, een irriterend kledingstuk of iets anders dat erover wrijft. Je kunt de moedervlek dan verzorgen door irritatie zoveel mogelijk te vermijden. Smeer de moedervlek eens lekker in met een vette crème en vermijd wrijving.

Een andere oorzaak van een moedervlek die jeukt is groei. Moedervlekken zijn vaak eerst vlak, een vlekje dus. Deze kunnen echter in de loop van het leven wat dikker en dus boller worden, wat samen kan gaan met jeuk. Dus jouw moedervlek jeukt en is dik? Bekijk hem dan eens goed. Als een moedervlek egaal één kleur bruin is, mooi symmetrisch is en scherp begrensd, en de enige verandering is dat deze moedervlek in zijn geheel iets dikker wordt, dan is dat een normale verandering. Hierover hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken.

Houd je moedervlek in de gaten

Natuurlijk is het verstandig om je moedervlekken in de gaten te blijven houden. Heel soms komt het toch voor dat er huidkanker ontstaat uit een jeukende moedervlek. Vaak is er dan sprake van meerdere veranderingen in de moedervlek. Zoals het veranderen van de kleur, de vorm, de begrenzing, de grootte of het bloeden van de moedervlek. Controleren kan je doen met de zogenaamde ABCDE methode. Zie je meerdere veranderingen? Of vertrouw je het toch niet helemaal? Ga dan eens langs bij je huisarts of dermatoloog.

Bij twijfel, ga naar de dermatoloog

De dermatoloog is dé specialist in het herkennen van huidkanker. Vaak kan hij of zij de moedervlek al met het blote oog beoordelen. Maar een dermatoloog kan ook een dermatoscoop gebruiken om structuren in de huidlagen te bekijken die met het blote oog niet te zien zijn. Op deze manier kan de dermatoloog beoordelen of er sprake is van een kwaadaardige ontwikkeling in de moedervlek. Bij twijfel wordt deze moedervlek operatief verwijderd en onder de microscoop onderzocht.

Nogmaals, als je moedervlek jeukt hoeft dit niet te wijzen op een kwaadaardigheid – maar het is ook niet onmogelijk. Houd je moedervlek daarom in de gaten, voorkom irritatie, let op veranderingen in omvang en structuur en trek aan de bel als je het niet vertrouwt. Dokters kijken écht liever tien keer te veel naar een moedervlek – dan één keer te weinig!